Odolnost proti poškrábání

Definice odolnosti porcelánu proti poškrábání řezáním

 

Především je třeba poznamenat, že pojem "odolnost proti poškrábání" není v keramickém průmyslu přesně definován (podle norem) stejně jako pojem "odolnost proti mytí v myčce". 

Pod pojmem "odolný proti poškrábání" porcelánový průmysl rozumí, že povrch kusu porcelánu se nepoškodí, když se na něm pokrájí potravina, jak je zamýšleno. Anglická definice "cut resistant" se tedy tomuto označení kvality blíží mnohem více než německá, zejména pokud se použije přívlastek "odolnost proti poškrábání a oděru".

Většina evropských jídel se krájí nebo porcuje přímo na talíři. Tato kultura stravování vyžaduje, aby byly pokrmy obzvláště odolné proti krájení, což v mnoha jiných zemích není nutné. V Číně lidé jedí všechno (!) hůlkami, v Thajsku lžící a vidličkou, v Pákistánu, Indii a Bangladéši většinou rukama. To ukazuje, že "odolnost vůči nožům" - měřeno poměrem k podílu světové populace - hraje v celosvětovém měřítku pouze podřadnou roli. To vysvětluje, proč je na trhu tolik nekvalitního nádobí.

 

Odolnost proti poškrábání nožem porcelánu Holst

Holst Porzellan definuje hodnocení a označení „odolné proti poškrábání nožem“ na následujícím základě.

  • Většina evropských výrobců testuje „řezný odpor“ zkušebním tlakem 500 g.
  • Tlak při krájení zeleniny, plnění příloh atd. je v průměru 400 g.
  • Řezný tlak na masité pokrmy - v závislosti na noži - dosahuje až 900 g.
  • Chléb s kůrkou, kolena, žebra atd. Nádobí dosahuje lisovacího tlaku až 1 100 g.
  • I dva velké talíře s potravinami ležící na sobě mají za následek lisovací tlak větší než 1 000 g na spodní talíř.

Proto společnost Holst Porzellan nepovažuje metodu měření 500 g za dostatečnou a ve zkušebních postupech zdvojnásobuje tlak při krájení na 1 000 g. Při testech je lisovací tlak až 1300 g s nejméně 20 řezy na jedné ploše.

Takto společnost Holst testuje:

  • Porcelán s vysokým obsahem oxidu hlinitého
  • Aluminový porcelán
  • Tvrdý porcelán
  • Skleněná Čína



Podívejte se na video o testovacím postupu pro porcelán s vysokým obsahem oxidu hlinitého zde:

 

Záznamy nebyly nalezeny...