Teplotní odolnost porcelánu
Teplotní odolnost porcelánu v pečící troubě
Ve relevantní odborné literatuře hledáte marně definici "Odolnost při pečení v troubě" pro porcelán a keramické nádobí. Dokonce i definice od Hanse Friedla je velmi strohá a omezená pouze na elektrické sporáky oproti odolnosti vůči ohni. To přináší spoustu textu, který však nakonec neposkytuje jasné odpovědi. Podstatně detailnější informace poskytuje studium publikací profesora Dr.-Ing. Hermanna Salmanga, který v roce 1925 ve své habilitaci „Žáruvzdornost jílů“ alespoň konkrétně definoval technické předpoklady "Odolnost při pečení v troubě". Profesor Dr. Horst Scholze, ředitel Fraunhoferova institutu pro výzkum silikátů v Würzburgu v letech 1971-1986, následně přiřadil měřitelné hodnoty a kvalitativní úrovně k tomuto termínu. Bohužel však platí většinou pro oblast technické keramiky a neplatí pro odvětví stolování.
Z pohledu absence normy definujeme následovně
Žáruvzdorný porcelánem rozumíme výrobky z vysoko páleného tvrdého porcelánu, jejichž tepelná odolnost byla zvýšena přidáním vyššího podílu křemene do základní hmoty a/nebo speciálních receptur ze silikátů a dalších minerálních surovin, což je činí zvláště vhodnými jako nádobí pro vaření a pro přípravu jídel při vysokých teplotách.
Žáruvzdorné nádobí není vhodné pro přímý vliv ohně a plamene!
Žáruvzdorné nádobí od firmy Holst Porzellan
Mnoho výrobců dává svým žáruvzdorným výrobkům výstižné názvy jako Luzifer atd., které v konečném důsledku všechny mají asociaci s teplem. U nás se to jednoduše nazývá "žáruvzdorný" nebo "ohnivzdorný". Konkrétně označujeme našemu porcelánu a keramickým výrobkům za "žáruvzdorné" díky vyššímu obsahu křemene v šerbu, zesílené stěně a obvykle plochému dně vynikající vlastnosti pro přípravu jídel v troubách, konvektomatech, párovacích zařízeních, horkovzdušných zařízeních a salamanderech, aniž by na příslušný výrobek přímým plamenem působil. Podle našich standardů kvality rozlišujeme v současných kolekcích pět různých materiálů:
- High-Alumina-Porcelán, odolný až do 350 °C
- Alumina porcelán, odolný až do 350 °C
- Tvrdý porcelán, odolný až do 300 °C
- Durable (odolný), odolný až do 220 °C
- Keramika, odolná až do 250 °C
Teplotní odolnost se vztahuje na použití porcelánu jako nádobí na vaření v:
- Běžných domácích troubách
- Elektrických nebo plynových pekárnách pro gastronomii (neohřáté)
- Párovacích zařízeních, horkovzdušných pecích a konvektomatů (neohřáté)
- Salamanderech s horním žárem (neohřáté)
Prosím, vezměte na vědomí, že "ohnivzdornost" nebo "odolnost v troubě" v žádném případě nezahrnuje odolnost proti teplotnímu šoku! Pro zajištění rovnoměrného přenosu tepla by neměly být keramické nádoby a porcelán vloženy na rošty do trouby. Používání porcelánu v pizza peci podléhá speciálním podmínkám a vyžaduje další vysvětlení.
Podle platných zákonů a nařízení Evropské unie jsme povinni poskytnout pro naše zboží, které je určeno ke styku s potravinami, platné prohlášení o shodě. Vzhledem k tomu, že většina našich objednávek obsahuje kombinaci různých druhů porcelánu (viz výše uvedený seznam), nemůžeme z technických důvodů vytvořit vlastní prohlášení o shodě
Záznamy nebyly nalezeny...